Jak udělat kvásek?

Autor Editor B

Chcete si upéci křupavý a voňavý domácí chleba? Pak budete potřebovat pořádný kvásek. Nepleťte si ho s kvasnicemi, opravdu jde o něco jiného. Jistě, těsto na chleba se dá připravit i s pomocí kvasnic, ovšem chleba ze žitného kvásku má oproti němu několik výhod. Především je pro naše zažívání lépe stravitelný a obsahuje větší množství minerálních látek. Má také delší trvanlivost, vydrží čerstvý i několik dní. Díky své skvělé chuti však jistě brzy zmizí ze stolu. Za jedinou nevýhodu kvásku se dá považovat jeho poměrně zdlouhavá příprava, ale stojí to za to.

Postup přípravy:

Připravte si celozrnou žitnou mouku a vlažnou vodu (měla by mít tak 30°C). Suroviny se dávají v poměru 1:1, stačí půl hrnku od každého. Nádoba, ve které budete kvásek nechávat pracovat, by měla být větší, aby měl dost prostoru pro růst. Jakmile máte důkladně smícháno, přikryjte nádobu utěrkou a nechte v teple do druhého dne. Druhý den přidejte poloviční množství vody i mouky, opět smíchejte a nechte znovu zakryté pracovat. Stejný postup opakujte po čtyři dny. Poté by měl být kvásek v konzistenci měkkého těsta, s lehce nakyslou vůní a bublinkami na povrchu. Takto ho můžete použít pro přípravu chlebového těsta.

Pokud se stane, že kvásek nechce začít pracovat, zkuste k němu přidat lžíci kefíru nebo vody z kysaného zelí, to by mělo bakterie oživit a přimět k činnosti. Kvásek se dá uchovávat v lednici a používat znovu a znovu. Stačí vždy nechat trochu na dně nádoby, večer před novým pečením k němu přidat opět čtvrtinu hrnku mouky a vody a nechat do druhého dne pracovat. Takto je dobré ho oživovat jednou až dvakrát týdně a vydrží vám velmi dlouho.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.