Jak vyrobit skvělý domácí ovocný sorbet?

Jak vyrobit skvělý domácí ovocný sorbet?

sorbetZmrzlina a léto jsou nerozlučnými parťáky, spousta lidí pak této pochoutce neodolá ani během zbytku roku. Právě teď je v plném proudu sezóna různých druhů ovoce, ze kterého se dá připravit vynikající mražená dobrota. Oblíbenost ovocných sorbetů si jistě nezadá se smetanovými zmrzlinami, o kterých jsme psali v minulém článku. Pojďme si dnes představit několik jednoduchých receptů na skvělé zmrzliny z ovoce bez mléka či smetany.

Jahodový sorbet

Suroviny:

  • 250 g čerstvých jahod
  • 200 g cukru krystal
  • 500 ml vody

Postup:

V hrnci povaříme několik minut vodu s cukrem a necháme ji poté trochu vychladnout. Mezitím rozmixujeme jahody na pyré a to smícháme s vlažnou cukrovou vodou. Nalijeme do tvořítek na nanuky nebo kelímků od jogurtů a necháme asi 4 hodiny mrazit. Místo jahod můžeme použít třeba i maliny a lesní ovoce.

Melounový sorbet

Suroviny:

  • meloun
  • moučkový cukr, limetková šťáva (nemusí být)

Postup:

Meloun oloupejte, zbavte jadérek a nakrájejte na větší kostky. Ty pak dejte do mrazáku a nechte zmrazit „na kost“. Poté je rozmixujte a vlijte do vhodné nádoby. Podle své chuti můžete melounové kostky před zmražením posypat trochou moučkového cukru a pokapat limetkovou šťávou.

Meruňkový sorbet

Suroviny:

  • 1 kg meruněk
  • 200 g cukru krystal
  • 250 ml vody
  • mandlový extrakt (mandlový likér)

Postup:

Meruňky zbavte pecek a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou a asi 10 – 15 minut je vařte, dokud nebudou měkké. Přidejte cukr a nechte vychladnout. Poté směs rozmixujte a nejlépe ještě protřete přes síto, aby v ní nezůstaly tuhá vlákna z dužiny. Podle chuti přidejte mandlový extrakt nebo likér a dejte mrazit.

Citrónový sorbet

Suroviny:

  • 2 citróny
  • 280 ml vody
  • 80 g cukru krystal

Postup:

Citróny dobře omyjeme a nastrouháme jejich kůru. Tu dáme krátce povařit do vody s cukrem. Do vychladlé směsi přilijeme šťávu z obou citrónů, promícháme a dáme mrazit. Podobnou vodovou zmrzlinu si můžete vyrobit stejným postupem i z mandarinek nebo pomerančů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.