Zmrzlina a léto jsou nerozlučnými parťáky, spousta lidí pak této pochoutce neodolá ani během zbytku roku. Právě teď je v plném proudu sezóna různých druhů ovoce, ze kterého se dá připravit vynikající mražená dobrota. Oblíbenost ovocných sorbetů si jistě nezadá se smetanovými zmrzlinami, o kterých jsme psali v minulém článku. Pojďme si dnes představit několik jednoduchých receptů na skvělé zmrzliny z ovoce bez mléka či smetany.
Jahodový sorbet
Suroviny:
- 250 g čerstvých jahod
- 200 g cukru krystal
- 500 ml vody
Postup:
V hrnci povaříme několik minut vodu s cukrem a necháme ji poté trochu vychladnout. Mezitím rozmixujeme jahody na pyré a to smícháme s vlažnou cukrovou vodou. Nalijeme do tvořítek na nanuky nebo kelímků od jogurtů a necháme asi 4 hodiny mrazit. Místo jahod můžeme použít třeba i maliny a lesní ovoce.
Melounový sorbet
Suroviny:
- meloun
- moučkový cukr, limetková šťáva (nemusí být)
Postup:
Meloun oloupejte, zbavte jadérek a nakrájejte na větší kostky. Ty pak dejte do mrazáku a nechte zmrazit „na kost“. Poté je rozmixujte a vlijte do vhodné nádoby. Podle své chuti můžete melounové kostky před zmražením posypat trochou moučkového cukru a pokapat limetkovou šťávou.
Meruňkový sorbet
Suroviny:
- 1 kg meruněk
- 200 g cukru krystal
- 250 ml vody
- mandlový extrakt (mandlový likér)
Postup:
Meruňky zbavte pecek a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou a asi 10 – 15 minut je vařte, dokud nebudou měkké. Přidejte cukr a nechte vychladnout. Poté směs rozmixujte a nejlépe ještě protřete přes síto, aby v ní nezůstaly tuhá vlákna z dužiny. Podle chuti přidejte mandlový extrakt nebo likér a dejte mrazit.
Citrónový sorbet
Suroviny:
- 2 citróny
- 280 ml vody
- 80 g cukru krystal
Postup:
Citróny dobře omyjeme a nastrouháme jejich kůru. Tu dáme krátce povařit do vody s cukrem. Do vychladlé směsi přilijeme šťávu z obou citrónů, promícháme a dáme mrazit. Podobnou vodovou zmrzlinu si můžete vyrobit stejným postupem i z mandarinek nebo pomerančů.