Svíčková snadno a rychle

Svíčkové se z nějakého důvodu lidi často obávají. Přitom ve skutečnosti je to snadné jídlo, které zvádne každý, kdo umí uvařit čaj. Skutečně nehledejte v tomto jídle žádnou magii.

Ingredience pro dvě porce:

  • Hovězí zadní nebo falešnou svíčkovou – půl kila
  • 1 větší cibule
  • 20 dkg slaniny
  • 5 mrkví
  • Půlka celeru
  • 5 ks petržele
  • (Zeleninu lze koupit mraženou v kilovém balení)
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • Sůl
  • Cukr
  • Světlou jíšku
  • Dvě špetky tymiánu
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • Dvě lžíce octa
  • Polovinu většího citrónu
  • Smetanu na vaření
  • Houskový knedlík

Postup

Nakrájíme cibulku a slaninu na kostičky a dáme osmahnout. Pak nastrouháme nahrubo zeleninu. Nakrájíme citrón na kolečka a odstraníme z něj kůru s družinou. Jakmile je cibulka do zlatova osmažená přidáme k ní zeleninu, citrón, bobkový list, nové koření,  polévkovou lžíci hořčice a pár minut smažíme.

Opláchnuté maso nakrájíme na plátky a položíme ho na zeleninu. Maso necháme z obou stran zatáhnout. Potom vše zalijeme vodou tak, aby se maso mohlo zhruba hodinu dusit do měkka a hrnec přiklopíme pokličkou.

Když je maso měkké propasírujeme omáčku přes sítko. Dále chuť svíčkové doladíme cukrem, solí, vodou a jíškou. Jakmile jste spokojeni přidejte opět dle chuti smetanu ke šlehání. Moc to s ní však nepřehánějte. To je vše.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: