Kdo by nechtěl být bystrý, koncentrovaný a plný energie, když má řešit nějaké složité záležitosti v práci nebo ve škole? Soustředit své psychické síly a podpořit myšlení můžete volbou správné stravy. Chcete vědět jak?
Správně zvoleným jídelníčkem můžeme podpořit svůj organizmus v různých směrech. Dostatek vitamínů ve stravě nám pomůže bojovat s virózami, vápníkem chráníme své kosti, antioxidanty nám prodlužují mládí. Samozřejmě je třeba především vyvážený jídelníček obsahující od všeho tak akorát, mít k tomu dostatek pohybu a dodržovat další pravidla zdravého životního stylu. Ale přesto si k lepšímu výkonu svého mozku a celkové duševní pohodě hodně pomůžeme zařazením konkrétních potravin do své stravy.
Potrava pro mozek (i pro duši)
V poslední době se dostává do povědomí lidí pojem brainfood. V překladu znamená potrava pro mozek a přesně o to jde. Potraviny označované jako brainfood mají prokazatelně pozitivní vliv na mozkovou činnost a nervovou soustavu. Obsahují mnoho látek vyživujících mozek a podporujících tak jeho činnost, zároveň jej chrání a udržují nás celkově v duševní pohodě. Díky brainfood dosáhneme vyššího výkonu, zlepší se naše koncentrace i paměť, a dokážeme tak podat daleko lepší výsledky v práci či ve škole. Co tedy zařadit do svého jídelníčku?
Ořechy, semínka, luštěniny
Ořechy obsahují velké množství nenasycených mastných aminokyselin, kyseliny listové a vitamínů B a E. Dodávají mozku energii, posilují paměť a nervové funkce, zlepšují schopnost učení a zvyšují pozornost. Obzvláště doporučované jsou mandle, ale prospěšné jsou všechny druhy ořechů, ať už vám chutnají kešu, para, lískové a vlašské ořechy nebo arašídy (samozřejmě ty nesolené). Jen si dejte pozor na množství snězených ořechů, obsahují hodně tuku a nejsou zrovna dietní potravinou. Ze semínek určitě zkuste ta dýňová, která obsahují hodně zinku potřebného pro zlepšení paměti a myšlení. Skvělá jsou ale i chia semínka, slunečnicová, lněná, konopná, sezamová či maková semínka. Můžete je přidávat do jídla, například jogurtu, müsli, zeleninového salátu a podobně, nebo užívat jako potravinový doplněk olej z nich. Riziko Alzheimerovy choroby zase výrazně snižují sójové boby a to díky obsahu lecitinu a aminokyselin potřebných k přenosu neuronů. Prospěšné jsou také fazole.
Ovoce
V poslední době se do popředí zájmu vědců a odborníků na zdravý životní styl dostávají borůvky. Obsahují totiž spoustu vitamínů a antioxidantů, a co se týče mozku, mají skvělý vliv především na krátkodobou paměť. I další bobulovité ovoce je ale velmi prospěšné, například černý rybíz, brusinky, rakytník řešetlákový, maliny nebo ostružiny. Avokádo zase obsahuje kvalitní zdravé tuky, které vyživují mozek a nervovou soustavu, a je také bohatým zdrojem minerálních látek a vitamínů. Výborným prostředkem pro zdraví jsou jablka, která kromě vysokého množství vitamínu C ukrývají také pektiny, ochránce nervových buněk. Konzumace jablek chrání před volnými radikály a pomáhá odvrátit hrozbu Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby. Dobrým zdrojem energie jsou chutné a oblíbené banány.
Zelenina
Rajčata významně pomáhají bojovat proti demenci a Alzheimerově chorobě díky obsahu silného antioxidantu lykopenu. Listová zelenina (např. všechny saláty, špenát, pekingské zelí, čekanka) má zase hodně kyseliny listové, která je pro zdravý mozek a nervy nezbytná. Brokolice přináší velké množství vitamínu K, který zlepšuje funkce mozku, především kongitivní (poznávací, [1]) funkce. A určitě nezapomeňte ani na velmi zdravé červené zelí.
Obiloviny
Mozek potřebuje energii ze sacharidů a tu mu nejlépe dodají celozrnné obiloviny. Potraviny z celozrnné mouky s nízkým glykemickým indexem uvolňují glukózu do krve pomalu a stabilně, takže zajistí mozku dostatek energie po dlouhou dobu. Tím se zlepšuje pozornost i psychická stabilita. Vyzkoušet můžete například špaldu, nešlechtěnou pšenici, která má nejvyšší obsah bílkovin ze všech obilnin. Výborným povzbuzovačem myšlení jsou ovesné vločky. Jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, vitamín B a hořčík, posilují nervovou a mozkovou činnost a podporují tvorbu dopaminu, jednoho z „hormonů štěstí“. A nesmíme zapomenout ani na hnědou rýži, quinou nebo amarant.
Ryby
Ryby jsou důležitou součástí jídelníčku (proč je opravdu pravidelně jíst si přečtěte tady). Obsahují pro výživu mozku a nervů nezbytné omega-3 mastné kyseliny a to v dobře vstřebatelné formě. Naše tělo si je neumí vyrobit, musíme je přijmout prostřednictvím stravy, k čemuž je ideální konzumace především tučných ryb, jako je losos, tuňák, makrela, sleď či sardinky. Zdravé tuky z ryb pomáhají s regenerací buněk a také zabraňují zánětlivým procesům v mozku.
Další potraviny a nápoje
Zelený a mátový čaj přispívá ke koncentraci, káva díky kofeinu zlepšuje krátkodobou paměť, červené víno obsahuje důležité antioxidanty, především flavonoidy. Vejce zase dodávají mozku bílkoviny. Kvalitní hořká čokoláda prospívá díky kakau, které má velmi vysoký obsah antioxidantů, omega mastných kyselin a také minerálních látek jako hořčíku, vápníku, síry a dalších důležitých prvků. Tím zlepšuje paměť a kongitivní funkce, udržuje zdravé cévy a také zlepšuje náladu. Z koření je velmi dobrá kurkuma, skořice, oregano, rozmarýn, šafrán, česnek nebo šalvěj lékařská. Kokosový olej je také jednou z prevencí demence a Alzheimerovy choroby.
Jak vidíte, je mnoho potravin, které jsou našemu mozku velmi prospěšné. Určitě tedy nebude problém zařadit jich dost i do svého běžného jídelníčku. Odměnou vám bude bystrá mysl a dostatek energie a duševní pohody ke zvládání všech záludných úkolů.
1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kognitivn%C3%AD_funkce [vid.11.2.2016]