Nic horšího než teplé pivo snad neexistuje, přitom vychlazené je tak lahodné. Podobné je to i s ostatními nápoji jako je víno, Coca Cola, Pepsi, Vodka, Fernet apod. Jenže jak je rychle vychladit? Překvapivě to není zas tak složité. Pojďme si ukázat jak za 2 minuty mít vychlazené pití.
Voda, led a sůl
Existují různé návody, jak zchladit pití, nicméně tento opravdu funguje a není složitý. Jak tedy na to? jednoduše. Do přiměřeně veliké nádoby nádoby dejte led, ideálně drcený, zalijte ho vodou, nasypte 6 polévkových lžic obyčejné soli a vložte nápoj, který chcete ochladit, třeba plechovku s pivem. Za dvě minuty je pití vychlazené a můžete ho servírovat.
Zajímavost: dříve se takto vyráběla zmrzlina. Sůl, led a voda a máte zmrzlinovač za pár korun.
Jak to funguje
Pokud patříte mezi zvídavé jedince, tak vás asi bude zajímat důvod, proč došlo k takovému rychlému zchlazení nápoje, když v lednici by to trvalo možná i hodinu.
Voda s ledem se zchladí na 0°C. Dál už to totiž nejde. Pokud však do této směsi přidáte sůl, posunete bot tuhnutí do záporných hodnot a chlazení tak dále pokračuje až k nějakým -10°C. No a protože ochlazení vyžaduje velké množství tepla, tak přidaný nápoj do této směsi bude rychle vychlazen.
Obrázek neukazuje princip ani postup chlazení. Jedná se jen o dekoraci, nic víc.
Zdroj:
http://www.mff.cuni.cz/
http://cs.wikipedia.cz/