
Marcipán je pochoutkou, kterou milují děti i mnozí dospělí. Oblíbený je samostatný třeba v podobě různých figurek, ale také se velmi často využívá na dozdobení dortů a zákusků, protože se z něj dají tvořit všemožné krásné ozdoby. K sehnání je marcipán v každé cukrárně, vyrobit si ho ale můžete i doma, což vám vyjde jistě levněji. Vyzkoušet můžete pravý i falešný marcipán a uvidíte, který vám bude více chutnat a vyhovovat.
Pravý marcipán
Základem marcipánu jsou mandle, kterých u toho pravého musí být minimálně 50% obsahu surovin. Právě chuť mandlí a také jejich struktura jsou tím, co dělá marcipán tak výbornou pochoutkou. Výroba pravého marcipánu je časově náročnější, ale výsledek stojí za to.
Suroviny:
- 120g mandlí
- 120g cukru moučky
- 1 bílek (dá se nahradit 1 lžící oleje nebo studené vody, aby marcipán déle vydržel)
Postup:
Mandle kupte loupané nebo je nejdříve doma spařte a oloupejte. Poté je nastrouhejte na jemno, někdo doporučuje je ještě umixovat, aby měly opravdu velmi jemnou konzistenci. Poté přidávejte postupně bílek (nebo náhradu) a cukr a hnětením zpracovávejte, dokud nevznikne pevně držící jednolitá hmota podobná plastelíně. Do těsta je možné zapracovat tímto způsobem i barvivo, lépe se pracuje s tekutým, ale může být i sypké, jen bude trvat déle, než těsto rovnoměrně obarvíte.
Falešný marcipán
Ve falešném marcipánu je aroma mandlí nahrazeno mandlovou esencí a k cukru se jako základ hmoty přidává sušené mléko. I tento marcipán je ale chuťově výborný. Receptů je dá najít více, různé cukrářky mají vyzkoušený jiný poměr surovin. Nejčastěji se ale uvádí poměr mléka a cukru 1:1 a k tomu dalších několik surovin.
Suroviny
- 200g cukru moučky
- 200g sušeného mléka (nejlepší je polotučné)
- 1 lžička medu
- 1 lžička oleje
několik kapek mandlové tresti
Postup:
Ingredience smícháme a hnětením zapracováváme do sebe. V případě potřeby můžeme přidat po kapkách vodu, kdyby byla konzistence pořád moc tuhá. Marcipán můžeme obarvit podle potřeby, buď celý nebo po kouskách různými barvami.