Mrkev každý zná moc dobře. Je to naše dost často v kuchyni používaná kořenová zelenina, která není nikterak složitá na pěstování. Jenže, ne každý ví, proč je mrkev považovaná za velmi zdravou zeleninu.
Co je tedy tak zdravého na mrkvi?
Mrkev obsahuje velmi mnoho látek, které jsou pro nás důležité. Z hlediska vitamínů si na mrkvi nejvíce ceníme provitamínu A (betakaroten), vitamínu E a také vitamínu C, B1, B2 a B6 [kompletní seznam].
Beta-karoteny jsou důležité antioxidanty a zároveň prekurzory vitamínu A. Jinak řečeno, beta-karoten se spolupodílí na tvorbě vitamínu A. Ten je mimochodem rozpustný v tucích, což znamená, že dochází k jeho ukládání v našem těle. V případě, že máte zajištěnou pestrou stravu není nutné vitamín A nějak uměle suplementovat. Význam beta-karotenů pro naše tělo je velmi vysoký a jeho vliv na nás přesahuje rámec tohoto článku.
V mrkvi je obsaženo velmi vysoké množství vlákniny a to 2,8 g vlákniny na 100 g mrkve. Vláknina v mrkvi se jmenuje pektin a je pro naše střeva velmi důležitá. Ve střevech v kombinaci s vodou vytváří jakýsi gel, který zpomaluje trávení, pomáhá trávit potravu, zbavuje nás nebezpečných látek a dělá stolici hutnější a trochu mazlavější. No a protože v naší stravě je velký nedostatek vlákniny, je považována konzumace mrkve za velmi zdravou. Vláknina totiž chrání naše střeva před rakovinou tlustého střeva, snižuje hladinu cholesterolu, normalizuje krevní cukr, chrání před metabolickým syndromem apod.