Glykemický index brambor se mění v závislosti na jejich zpracování

brambory
Autor: jamonation

Pokud si bude zjišťovat glykemický index (GI) potravin, tak u brambor narazíte na to, že u nich bude udáván vysoký GI a proto nebudou moc doporučovány ke konzumaci. U brambor je to však trochu komplikovanější. Pokud si uděláte z brambor hranolky, tak ty samozřejmě získají vysoký glykemický index. Pokud však připravíte brambory vhodnou metodou, tak jejich GI bude výrazně nižší.

Brambory ve slupce

Z hlediska GI je nejvhodnější brambory připravit vařením ve slupce. Díky tomu získají o téměř 40% nižší glykemický index. Níže je uvedená tabulka s přehledem GI v závislosti na způsobu přípravy brambor.

 

GI Způsob přípravy
85 Bramborová kaše instantní
52 Bramborové knedlíky
90 Brambory pečené v troubě
70 Brambory šťouchané
76 Brambory v mikrovlnce
87 Brambory vařené bez slupky
65 Brambory vařené v páře
50 Brambory vařené ve slupce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..