Pokud si bude zjišťovat glykemický index (GI) potravin, tak u brambor narazíte na to, že u nich bude udáván vysoký GI a proto nebudou moc doporučovány ke konzumaci. U brambor je to však trochu komplikovanější. Pokud si uděláte z brambor hranolky, tak ty samozřejmě získají vysoký glykemický index. Pokud však připravíte brambory vhodnou metodou, tak jejich GI bude výrazně nižší.
Brambory ve slupce
Z hlediska GI je nejvhodnější brambory připravit vařením ve slupce. Díky tomu získají o téměř 40% nižší glykemický index. Níže je uvedená tabulka s přehledem GI v závislosti na způsobu přípravy brambor.
GI | Způsob přípravy |
85 | Bramborová kaše instantní |
52 | Bramborové knedlíky |
90 | Brambory pečené v troubě |
70 | Brambory šťouchané |
76 | Brambory v mikrovlnce |
87 | Brambory vařené bez slupky |
65 | Brambory vařené v páře |
50 | Brambory vařené ve slupce |