Překyselení organizmu – co to je, a jak to napravit?

infoV médiích se často můžete setkat s tím, že až 80% naší populace je překyseleno a že je to docela závažný problém. Pojďme si tedy tuto problematiku vysvětlit. Předem vás upozorňuji, že článek bude psán jednoduchým jazykem tak, aby jej všichni pokud možno pochopily.

Co znamená překyselení organizmu

Naše tělo, pomocí autoregulačních mechanizmů, udržuje vnitřní rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím, což se odborně nazývá acidobazická rovnováha. Pokud je vše v rovnováze, pak naše buňky pracují správně (látková přeměna). Dojde-li k vychýlení, jedním nebo druhým směrem, tak onemocníme, protože se naše tělo snaží za každou cenu udržet vnitřní rovnováhu. To v případě překyselení vede k odvápnění kostí, zvýšené kazivosti zubů, vzniku křečových žil, problémům s imunitou atd.

Proč je náš organizmus překyselený?

K překyselení dochází několika způsoby – při konzumaci stravy, která je kyselinotvorná, nebo jednoduše řečeno, při poruše nějakého z orgánů odpovědných za látkovou výměnu. Pokud máte nějaký problém s ledvinami, střevy nebo jiným vnitřním orgánem, pak je nutné navštívit lékaře. Dále nás bude zajímat hlavně překyselení ve vztahu s přijímanou potravou.

Jak se dá zjistit překyselení

Nejpřesnější způsob určení pH se dá zjistit z rozboru krve. Běžně se však měří pH z moči, které si, věřte nebo ne, můžete změřit klidně doma, pomocí lakmusových papírků. Ty se jednoduše na chvilku ponoří do moči, čímž dojde ke změně jeho barvy. Podle ní a dodané barevné stupnice pak určíte vaše pH.

Chcete-li si měřit pH, pak tak čiňte ráno na lačný žaludek. Oficiální ideální hodnota pH je v rozmezí 5,0–6,5, přičemž u dospělého by pH mělo být 6 [1]. Někdy se však můžeme setkat s doporučovanou vyšší hodnotu pH [2].

Jak zabránit překyselení

Překyselení se dá zajistit správným stravováním, které se souhrnně nazývá paleo dieta. Jak již sám název napovídá, jedná se o dietu, respektive druh stravy, kterou konzumovali naši předci v době paleolitu, alias starší době kamenné, která prozatím byla tím nejdelším časovým obdobím lidských dějin (před 4.000.000 až 1.000.000 let). Vtip je v tom, že naše tělo defakto pořád funguje stejně, jako v době paleolitu a není zatím přizpůsobené našim moderním stravovacím návykům. Na tu si možná jednou naše tělo zvykne, ale rozhodně to nebude ani za 100 a možná ani za 1.000 let.

No a co se jedlo ve starší době kamenné? Převážně ovoce, zelenina, ořechy, ryby a libové maso, které v té době nebylo tak snadno dostupné jako dnes, proto nebylo ani tak často na jídelníčku. Dále se nejedla bílá mouka a rafinované cukry a moderní chemické konzervanty. Navíc se uvádí, že v té době člověk zhruba nachodil denně kolem 20 kilometrů (převážně za potravou), zatím co dnes, je úspěch, když denně nachodíme stěží 5 km. Tudíž se není čemu divit, když držení paleo diety také zahrnuje sportování.

Samozřejmě, že vás nikdo nenutí paleo dietu držet. Bohatě postačí, když budete vědět, že existují potraviny, které jsou jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné. Mezi nejproblematičtější kyselinotvorné potraviny patří maso a tvrdé sýry. Ty je dobré omezit a třeba zavést bezmasé dny. Maso a váš oblíbený parmezán (nejkyselinotvornější sýr) si můžete dopřát třeba jen dvakrát v týdnu. V zásadě je dostačující, když omezíte konzumaci masa (ryby nevadí) a sýrů.

Proti překyselení vám také pomůže dostatek tekutin. Zde potěším pivaře, kteří rádi uslyší, že pivo není z hlediska překyselení nikterak závadné. To však neznamená, že nebudete pít nic jiného. Jedno, maximálně dvě piva denně, víc ne. Alkohol tělu ve větších dávkách zrovna neprospívá. To samé platí i o vínu, které je zásadotvorné. Z hlediska kyselosti není v nápojích problém, i když se doporučuje třeba nahradit kávu zeleným čajem apod.

Proti překyselení také hodně pomáhají plíce – vydechovaný oxid uhličitý je kyselinotvorný. Je tedy dobré se naučit správně dýchat. Také pomáhá dostatek spánku a vyhýbání se stresu.

Následující potraviny není žádný důvod přestat jíst, jen dobré je omezit. Hodnoty u čísel znamenají hodnoty kyselosti a jsou v jednotkách PRAL = Potential Renal Acid Load.

Seznam nejvíce kyselinotvorných potravin

  • Vlašské ořechy 6,8
  • Cornflakes 6
  • Vaječné nudle 6,4
  • Ovesné vločky 10,7
  • Hnědá řýže 12,5
  • Pšeničná mouka bílá 6,9
  • Pšeničná mouka celozrnná 8,2
  • Žitná mouka celozrnná 5,9
  • Špagety bílé 6,5
  • Špagety celozrnné 7,3
  • Loupané arašídy 8,3
  • Hermelín 14,6
  • Camembert 14,6
  • Čedar se sníženým obsahem tuku 26,4
  • Sýr gouda 18,6
  • Čerstvý sýr (tvarohový) 11,1
  • Obecně tvrdý sýr – průměrná hodnota 19,2
  • Parmezán 34,2
  • Tavené sýry – 28,7
  • Libové hovězí 7,8
  • Libové kuřecí 8,7
  • Hovězí konzerva 13,2
  • Párky 6,7
  • Játrovka 10,6
  • Konzervované hovězí maso 10,2
  • Libové vepřové 7,9
  • Rump steak 8,9
  • Salám 11,8
  • Libové krůtí maso 9,9
  • Telecí filé 9
  • Celé vejce 8,2
  • Vaječný žloutek 23,4

Seznam nejvíce zásadotvorných potravin

  • Rozinky -21
  • Špenát -14

Otázka na závěr. Schválně, je citrón kyselinotvorný, nebo zásadotvorný? …………………………………Odpověď: citrón je zásadotvorný a pro tělo velmi zdravý, ale o tom zas v jiném článku.

 

Zdroje:

[1] http://www.wikiskripta.eu/index.php/PH_mo%C4%8Di

[2] Dr. Susan E. Brown, PhD – http://www.betterbones.com/alkalinebalance/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..