ŠunkaPřečetli jste si někdy důkladně složení vaší oblíbené šunky napsané drobounkými písmeny na zadní straně obalu? Možná jste ani polovině položek nerozuměli, že? Samé chemické konzervanty, éčka a velké množství soli, to je klasické složení toho, co má být nejlepší kvalita pro nás i naše děti. Nemluvě o kvalitě samotného masa, ze kterého může být šunka uvařená, což ovšem my zákazníci nevidíme. Není lepší zkusit si tuto lahůdku uvařit doma? V poslední době se stává velkým hitem šunkovar, díky kterému to bude hračka.

Co je šunkovar?

Šunkovar je nádoba určená k vaření domácí šunky. Jde o válcovitou nádobu s víčkem s pružinou. Do nádoby se vloží připravené maso, ideálně v silnějším mikrotenovém sáčku nebo ve střevu na tlačenku, aby šlo po vychladnutí dobře vyjmout. Poté se nádoba uzavře pomocí přítlačného talíře a pružina ve víku pak zajistí maximální stlačování obsahu při vaření. To je důležité kvůli tomu, aby se maso dobře spojilo a šunka držela pohromadě při krájení. Šunkovar ale není vlastně žádnou novinkou. Když se zeptáte svých rodičů nebo prarodičů, možná zjistíte, že máte nějakou takovou nádobu schovanou na půdě. Dříve se totiž šunka běžně vařila přímo v domácnostech, v obchodech bývala podpultovým zbožím. Pokud nic takového u vás doma není, pořiďte si šunkovar nový. Ceny jsou celkem přijatelné, začínají v řádu několika stokorun. Jestliže budete šunku vařit častěji, investice se vám vyplatí. K dostání jsou šunkovary z nerezu i hliníkové, které jsou někdy více doporučovány, jelikož hliník lépe drží a rozvádí teplo. Jeho škodlivosti není třeba se bát, vzhledem k tomu, že se šunka nevaří přímo v nádobě, ale v igelitu.

Jak uvařit domácí šunku?

Receptů existuje mnoho, záleží na použitých surovinách. Šunku si můžete připravit vepřovou, kuřecí, krůtí nebo třeba z králičího masa. Vždy ale vybírejte kvalitní a čerstvé maso, aby výsledná šunka pěkně chutnala i voněla. Kromě klasické šunky můžete zvolit i její ochucení například česnekem, pepřem nebo i medem a ořechy. Sůl postačí běžná, ale můžete přidat také trochu potravinářské soli s dusitanem sodným (E250). K sehnání je pod názvem Praganda a právě tato sůl zajistí pěknou růžovou barvu šunky. V uzenářství se bez ní neobejdou, vy ji však použít nemusíte, když vám nebude vadit barevně méně výrazný (zato však ještě zdravější) výsledek. Poměr soli v šunce by měl být zhruba 2-2,5% z použitého množství masa. V jednotlivých receptech se může lišit i doba, po kterou by si měla směs na šunku před vařením „odpočinout“, někde se uvádí jen hodina či dvě, ale zpravidla se nechává až dva dny ležet v lednici při teplotě asi 4°C (maso nesmí zmrznout). Můžete ji během této doby občas ještě promíchat.

Domácí šunka neobsahuje žádné konzervanty, takže není příliš trvanlivá. Ideálně by se měla sníst tak do dvou dnů. Dělejte ji tedy raději častěji z menšího množství surovin.

Recept na domácí šunku

Toto je základní recept na výrobu domácí šunky. Kuřecí nebo jinou šunku uvaříte stejným postupem, jen nahradíte hlavní surovinu stejným množstvím jiného masa.

Vepřová šunka z kýty

Suroviny:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 1 dcl vody
  • 25g soli
  • 1 kávová lžička moučkového cukru 

Postup:

Kýtu nakrájíme na kousky, jejich velikost záleží na každém, ideální jsou ale zhruba 2-3 cm velké. Jemně je naklepeme a zalijeme roztokem vody se solí a cukrem (právě cukr zajistí příjemnou vůni po šunce a ne jen vařeném masu). Připravené maso je třeba míchat a hníst nejlépe alespoň půl hodiny, aby se uvolnili bílkoviny. To je důležité pro to, aby šunka držela pohromadě. Pokud dva nebo tři kousky masa pomeleme na jemno a vmícháme ke zbytku, i to pomůže s výslednou pevnou konzistencí. Můžeme směs hníst rukama nebo si práci ulehčit pomocí robota, kterého zapneme na nejnižší výkon. Poté vyložíme šunkovar sáčkem a do něj napěchujeme směs tak, aby pokrývala celý prostor vrstvu po vrstvě. Důkladně přitom vše stlačujeme, aby nevznikaly vzduchové kapsy. Nádobu zavřeme víkem a dáme do lednice na dva dny odpočinout.

Po uplynutí doby šunkovar vložíme do hrnce s vodou, která by měla dosahovat maximálně výše jednoho centimetru pod okraj šunkovaru. Šunka se vaří při teplotě do 85°C dvě hodiny. Voda by opravdu neměla přímo vařit, jen lehce stoupat v bublinkách, var totiž snižuje kvalitu výsledné šunky. Po dvou hodinách šunkovar vyndáme a necháme v něm maso úplně vychladnout. Teprve poté ho můžeme z nádoby vyjmout, jinak by se nám šunka rozsypala.