Lžička s kávouKáva je velmi oblíbeným nápojem, který je však bohužel velmi často špatně skladován. Proto jsem pro vás připravil tento kraťoučký návod na to, jak správně skladovat kávu.

Jak uchovávat kávu?

Předně, kávu je potřeba uchovávat nemletou, protože po mletí káva velmi rychle oxiduje a ztrácí své chuťové schopnosti. Dále je potřeba kávu vždy skladovat na suchém místě v hermeticky uzavřené nádobě. Problém je totiž v tom, že káva je hydrofobní, to znamená, že je schopna do sebe natáhnout i vzdušnou vlhkost. Mimochodem, pokud jste někde slyšeli, že někdo uchovává kávu v lednici, což je styl spíše našich babiček, tak dotyčný dělá chybu. V lednici je totiž poměrně dost vlhko, které kávu znehodnocuje. Pokud máte kávu v originálním balení, tak jí netřeba přebalovat do nějaké extra dózy. Balení od výrobce je více než dostačující.

Jak dlouho lze kávu skladovat?

Káva by se vždy měla ideálně vždy do půl roku od sklizně zkonzumovat. Po této době je již znát zhoršení chuťových kvalit kávy.