Co je to modrý čaj?

Modré čaje jsou dva druhy. První vznikl, v době, kdy byla v Británii uvalena extrémní daň 119% na dovoz čaje a kvetlo ve velkém padělání čaje. Lidi v té době tak běžně pili falšovaný čaj, že když se setkali se skutečným čajem, připadal jim nevyzrálý. V Číně si toho všimli a tak začali zelený čaj obohacovat o síran vápenatý, který čaj obarvil. To byla trefa do černého. Jednu dobu byla po tomto čaji velmi velká poptávka.

Druhý druh modrý čaj je oolong. V čínštině se oolongy nazývají čching čcha, což doslova v překladu znamená blankytná modř. Barvě čaje to však neodpovídá.

A jak se takový čaj falšoval? Jednoduše, našli se podobné listy, které se dobarvovali, pražily na pánvích,  nebo jinak do upravovaly a smíchaly se s jiným čajem. Po snížení daně na 19% kleslo padělání čaje takřka na nulu, protože se to již nevyplácelo. Dnes byste se s falšováním čaje neměli setkat. Dnes se spíš míchají různé druhy čajů, zpravidla drahých s levnými, ale to není považováno za nic špatného. Snižuje to totiž výslednou cenu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..