Jak usušit rajčata?

Autor: Klearchos Kapoutsis

Domácí rajčata jsou výtečnou chutnou zeleninou, ale když se jich urodí velké množství najednou, brzy se přejí. Přesto by ale byla škoda tuto skvělou zeleninu vyhodit do kompostu. Raději si udělejte před zimou zásobu delikatesy v podobě sušených rajčat.

Itálie u vás doma

Sušená rajčata jsou lahůdkou konzumovanou převážně v jižní Evropě, například italská kuchyně je používá v bezpočtu receptů. U nás je tato úprava zatím celkem nezvyklá, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Rajčata sušením neztrácejí svou chuť, naopak se v nich všechna koncentruje. Proto budou výborným doplňkem salátů, sendvičů, využijete je při přípravě domácí pizzy i masových směsí na italský způsob, výborný je například také kuřecí steak se sušenými rajčaty a mozzarellou.

Kde rajčata sušit?

V Itálii, ale i ve Španělsku a jiných jihoevropských státech není nic neobvyklého vidět rovné plechové střechy nebo stráně za domem pokryté plachtou s rozloženými rajčaty. Sluneční paprsky je tu usuší tím nejpřirozenějším způsobem a rajčata chutnají neskutečně lahodně. V našich klimatických podmínkách se nám však toto stěží podaří a tak je nejlepší využít sušičku na ovoce, případně troubu.

Postup sušení

Postupů sušení je více, někdo doporučuje rajčata spařit horkou vodou a stáhnout ze slupky, jiný zase rozkrojit na poloviny a vydlabat vnitřní dužinu se semínky. Nejjednodušší ale je rajčata prostě nakrájet na silnější kolečka a ty usušit. Vybírejte si plody červené a pevné, zelená ani přezrává rajčata nejsou na sušení vhodná. Nakrájená kolečka rozložte do sušičky a nechte je tam tak dlouho, jak je u vaší sušičky potřeba. V troubě je toto sušení zdlouhavější, ale i tak vám zabere jen několik hodin, za které výsledek stojí. Rajčata rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby rozehřáté zhruba na 50°C. Důležité je nechat trouba na škvíru otevřenou, aby měla kudy unikat přebytečná vlhkost. Průběžně rajčata kontrolujte a jakmile budou téměř suchá, můžete o trošku zvýšit teplotu a proces urychlit. Rajčata by měla být úplně suchá, nesmí se dát ani ohnout. Takto usušená rajčata můžete zabalit do hedvábného papíru a uložit na temném místě nebo naložit do oleje.

Opravdová lahůdka

Právě sušená rajčata naložená v oleji jsou skutečnou delikatesou. Potřebujete k tomu jen zavařovací sklenice, olivový olej, sůl a další ingredience podle chuti. Usušená rajčata nacpěte do sklenic, trochu osolte, přidejte například česnek, bazalku nebo jiné bylinky a zalijte horkým olejem. Vydržte s ochutnáváním tak tři až čtyři týdny, aby se chutě dobře promísily. Takto naložená rajčata vám bez problémů vydrží celou zimu, pokud je tedy nesníte během chvíle:-).

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.