Svíčkové se z nějakého důvodu lidi často obávají. Přitom ve skutečnosti je to snadné jídlo, které zvádne každý, kdo umí uvařit čaj. Skutečně nehledejte v tomto jídle žádnou magii.
Ingredience pro dvě porce:
- Hovězí zadní nebo falešnou svíčkovou – půl kila
- 1 větší cibule
- 20 dkg slaniny
- 5 mrkví
- Půlka celeru
- 5 ks petržele
- (Zeleninu lze koupit mraženou v kilovém balení)
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- Sůl
- Cukr
- Světlou jíšku
- Dvě špetky tymiánu
- 1 lžíci plnotučné hořčice
- Dvě lžíce octa
- Polovinu většího citrónu
- Smetanu na vaření
- Houskový knedlík
Postup
Nakrájíme cibulku a slaninu na kostičky a dáme osmahnout. Pak nastrouháme nahrubo zeleninu. Nakrájíme citrón na kolečka a odstraníme z něj kůru s družinou. Jakmile je cibulka do zlatova osmažená přidáme k ní zeleninu, citrón, bobkový list, nové koření, polévkovou lžíci hořčice a pár minut smažíme.
Opláchnuté maso nakrájíme na plátky a položíme ho na zeleninu. Maso necháme z obou stran zatáhnout. Potom vše zalijeme vodou tak, aby se maso mohlo zhruba hodinu dusit do měkka a hrnec přiklopíme pokličkou.
Když je maso měkké propasírujeme omáčku přes sítko. Dále chuť svíčkové doladíme cukrem, solí, vodou a jíškou. Jakmile jste spokojeni přidejte opět dle chuti smetanu ke šlehání. Moc to s ní však nepřehánějte. To je vše.